Salı, Nisan 18, 2006

amaç-çaba-zafer

bir insan istediği bir şeyi emek harcamadan elde ederse elde ettiği şeyden ne kadar zevk alabilir?
emek, bir şeyi değerli kılar, ona ulaşmak için çaba harcamışsınızdır, elinize geçince de asla kaybetmek istemezsiniz, verdiği mutluluk ise tartışılmazdır.
ve kutsaldır o şey artık.

düşünün ki bir petrol zengini sultanın oğlu ya da kızısınız ve tartışılmayacak kadar güzel ya da yakışıklısınız. İstediğiniz her şeye sahipsiniz ve hoşlandığınız bir insan tereddütsüz sizin eşiniz olmaya hazır.
bir zaman sonra hayat sıkıcı olmaya başlamaz mı?
belki elde ettiğiniz şeyler bir süre size mutluluk verecektir ama ya sonra?
sonra o da yetmeyecektir, siz daha isteyeceksinizdir ve sonra dahası da yetmeyecektir. bir zaman gelecek, hayat artık çekilmez olacaktır.
mutluluk vermiş olsa bile, kolay kazanılmış olan bir şey olduğu için, sizin için hiçbir kutsallığı olmadığı için, verdiği haz bile emeğin karşılığı sonucu elde ettiğiniz hazza yetişemeyecektir ve siz bu hazzın büyüklüğünü hiçbir zaman anlayamayacaksınızdır.

çalışmak, çaba sarf etmek de kutsaldır. ve emeğiniz hiçbir zaman boşa gitmeyecektir. belki ulaşmak istediğiniz yolda harcadığınız emek, sonuç getirmeyecektir ama bir gün, bir yerde, başka bir şekilde karşılığı size peşin peşin ödenecektir.

3 yorum:

Gamzeli dedi ki...

İvriz sana katılıyorum...Küçük işlerle mutlu olmak her zaman iyidir...bence her zaman mutlu olmakta insanı sıkar ... mutluluğu arayacaksın ki yada peşinden gideceksin o zaman daha çok mutlu olasın...

rks dedi ki...

İvriz,
Rahmetli dedem şöyle derdi:
"Bir dağın tepesinde bir yılan bir de kartal vardır. Birisi uçarak gelmiştir diğeri de sürünerek. İşte sende bütün işlerine emek harcayıp sürünerek gel ki değerlerini ömrün boyunca unutma."

Bu laftan sonra hemen hemen kazandığım bütün şeylerin değeri gözümde bir kat daha arttı.

Murat Artan dedi ki...

@myjulyet,benim çevremde her şeyi kolay elde etmiş birileri olmadı,bu yazıyı çalışarak kazanılan bir şeyin kalıcı mutluluk getireceğini bildiğim için yazdım zaten hayatımız boyunca çalışarak bir yerlere geldik ve bunun kıymetini de biliyoruz, temel çıkış noktam bu değil aslında.
dediğin gibi küçük şeylerden zevk almasını bilenler mutlu olabiliyor. hatırlar mısın bilmem ama Altan ın "içimizde bir yer" kitabında, insanların mutlu olmaya başladıkları anda bunun büyümesini ve sonuçlanmasını istediklerini, aslında mutlu oldukları anın o her şeyin başlangıcı olan an olduğunu söylüyordu. senin blogunda dediğin gibi, anı yaşamak meselesi hepsi.

@gamzeli, zaten hayatta bir sıkıntı, bir rahat yaşamamız tam da bahsettiğin şeyin göstergesi. sıkıntı çekelim ki mutluluğu arayalım,bulduktan sonra da onun kıymetini bilebilelim.

@tarkan, senin şu büyüklerinin sözleri ve köy maceraların yok mu, bitiyorum onlara:)) benim de böyle büyüklerimin sözleri var kulağıma küpe yaptığım ama konuyla alakalı bir şey gelmedi şimdi aklıma:)