Pazartesi, Ağustos 29, 2005

hibakuska *

çoğu insan ölümü hak eder, çoğu ölü de yaşamayı.ama hayat insanları elemeye tabi tutmuyor, kurunun yanında yaş da yanıyor.

neden insanlar ölümü hak eder? insan şöyle bir zihnini kurcalarsa bu soruya bir sürü cevap bulabilir. kimdir ölümü hak eden, kim değildir? insanın biligisi bunu anlamaya yetmez. bizler sadece olanı seyrederiz, ölenin ardından acı içinde kıvranır, gözyaşı dökeriz; ya da tam tersi seviniriz. elbette bütün insanlar ölecektir, o zaman da şöyle bir soru akla geliyor: madem herkes ölecek, o zaman herkes ölümü hak ediyor olmalı! mesele kişinin ecelinin dolup ölmesi de değildir, mesele ölümü hak edenin ecel dışı bir olguyla hayatına son verilip gereken cevabın sunulmasıdır. alimlerden birinin ileride kötü bir insan olacak diye genç bir çocuğun hayatına son vermesi gibi. ne kadar acı bir durum olsa da, bu anekdotta bilinen bir gerçek vardır. o gerçekten hareketle hükmü verilmiş , böylece ileride yol açacağı kötü durumlar önlenmiştir. insan ne olacağını bilemez, olacakların da önüne geçemez; içinde bulunduğu ana hükmedebilir sadece.

şimdi düşünelim, Japonya'ya atılan atom bombası binlerce insanın ölümüne, geride kalanların da bir çok sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına yol açtı. hayatını kaybeden onca insan içinde ölmeyi hak eden de vardı, hak etmeyen de. o insanların hepsi yaşasaydı, acaba şimdiki durum, dünya düzeni nasıl olurdu? bunu elbette bilemeyiz, belki daha iyi olurdu, belki de daha kötü. sonuçta ölen bir sürü insan var, iyi de olsa kötü de olsa. biz insanlar ne kadar üzülsek, acısak da bu duruma, hayatın acımasızlığı karşısında yapacağımız bir şey yoktur.

biz insanlar, dünya üzerindeki hakimiyetimiz boyunca bir sürü hüküm verdik, bundan sonra da vereceğiz. bizim yapamadığımızı da tabiat üstlenecek; tıpkı geçmişte de üstlendiği gibi. depremler, seller, volkanik patlamalar, salgın hastalıklar...bütün bunlar olurken kurunun yanında yaş da yanacak. insan, bunları yaşamak için mi geldi dünyaya, bu acıları çekmek için mi geldi?
bu soruyu işte o insanlara sorun: Hibakuskalara. onlar eminim cevabını çok iyi bilecektir.

*Hibakuska:cehennemi gören. Japonlar atom bombasından sağ kurtulup hala yaşayanlara böyle derler.

1 yorum:

Narcis dedi ki...

olumu haketmek yada hakettmemek diye bisi soz konusu degil ki..her canlinin bir olumu var nerde ne nesekilde ne zaman bilinmiyor.Ama bu var!Yeninin olmasi icin eskinin yok olmasi gerekir..olucak bisiden neden korkuyorki insanlar?