Pazartesi, Ağustos 22, 2005

ateşte pişen yemek

güzel bir yaz sabahı. havada insanı ferahlatan bir rüzgar var; nem o kadar fazla ki sıcak bir rüzgar olsa bile insanı rahatlatıyor. ağaçların gölgesi altında yapılan isteksiz bir kahvaltıdan sonra en sevilen an olan çay eşliğinde muhabbet safhasına geçiliyor. iş yok, güç yok, tasasız bir şekilde istediğimiz kadar uzatabiliriz bu güzel muhabbeti. önce o gece gördüğümüz rüyaları anlatırız birbirimize; "hayırdır inşallah" temennileriyle son bulur bu fasıl. ondan sonrası malum zaten; o kadar çok şey var ki konuşacak yeryüzünde, bir de derin meselelerse eyvah! çay soğur, kahvaltılıkların üzerinde sinekler uçuşmaya başlar, kaldıralım bari diyerek işe koyuluruz. önemli bir kısım geride kalmıştır artık, kahvaltı böylece son bulur.

o günün öğlen yemeği düşünülmeye başlanır sonra. güzel bir patlıcan yemeği ya da saç kebabı ya da... yemeğin ne olduğu değildir önemli olan, yemeğin nerede pişeceğidir. güzel bir ocak vardır bahçenin en gözde yerinde. ateş yakılır, ocak çevresi bir takım araçlarla kapatılıp istenmediği kadar hızlı esen rüzgardan korunur. ara sıra odun atılır ateşe, yemek karıştırılır. herkes o anı beklemektedir; yemek pişse de yesek! soğuk bir ayran ve acılı bir salata eşliğinde doyulmaz tadına varılır yemeğin; bir başkadır odun ateşinde pişen yemeğin tadı. istemediğin kadar yersin, varsın olsun!

hala anlayabilmiş değilim; neden bu kadar lezzetli olur odun ateşinde pişen yemeğin tadı? belki de üstüne sinen dumanın etkisidir bu farklılık. ama bildiğim bir şey var ki hiç bir zaman bir olmaz mutfakta tüp gazla pişenle odun ateşinde pişen yemeğin tadı.

3 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

odun atesinde pisen yemek elbette farkli olur, cunku gaz ocaklari gibi degildir atesi, yavas yavas bazen korlasir odun atarsin yeniden alevlenir derken sure alir yemegin pismesi, bir yemek ne kadar kisik ateste piserse o kadar guzel olur, birde o odun atesinin kokusu siner, damakta enfes bir doyum birakir, odun atesinde pisen ekmek, pide onlarda inanilmaz lezzet tasir,
cok hos anlatmissin,
odun atesi bulsamda bende bir guvec yapsam, gerci yasadigim yerde hakiki cowboylar bu sekilde ozel gunlerde yemek yapiyorlar, inan onlarda cok guzel oluyor, yemek almak icin siraya giriyoruz :)
zeynep

Murat Artan dedi ki...

anladım bu işin sırrını, sagol.
anlatmayı unutmuşum, bir de yemekten sonra aynı ocakta çay pişirip içeceksin,harika gidiyor ve çok lezzetli oluyor. insan o çayın eksikliğini hissediyor yemek sonrası.
doğallık gibisi yok.

Handan dedi ki...

Akşama mangal yapılacak artık başka şansı yok. Sabah sabah aç karnına okunmaz diye bir not yazsaydın keşke :)
Sevgilerimle