Pazartesi, Haziran 16, 2008

çarşı

Her şehrin insan kalabalığı çarşıları vardır. Hele bir de eski şehirlerin çarşıları ayrı bir güzel olur.
Fotoğraftaki yer Antakya baharatçılar çarşısı. Asi’ nin karşı tarafında, şehrin dağ tarafına bakan eski yanında diğer çarşılarla kaynaşık bulunur bu çarşı. Kuyumcular ve ayakkabıcılar çarşısına komşudur. Şehrin bu yanına geldiğimde çoğunlukla uğrarım baharatçılara o enfes havasını çekmek için ciğerlerime. Bu çarşıların eskiye bakan hoş bir havası var. Özellikle çarşı içine yayılmış eski taş camiler ve onların bu şehre has minare yapıları arasında buralarda gezmek insana o eski atmosferi ve Anadolu kültürünü hissettirir. girip çıkana kadar ayakkabıcılar, kuyumcular, baharatçılar, bakırcılar, peynirciler, giyimciler çarşılarını sırayla gezersiniz.
Pazarlık olmazsa olmazıdır alışverişin bu diyarda. Altmış liralık ayakkabıyı, eğer iyi biliyorsanız bu işi, otuz beş kırk liraya alırsınız.
İki ana girişi var çarşının: birinden meydan çarşısı diye girilir, diğerinden de uzun çarşı diye. Güzelliklerini anlatmak kafi değil, gelip de görmek lazım bence.

8 yorum:

untilwesaygoodbye dedi ki...

Antakya'daki baharatçı çarşını gitmedim, bilmiyorum ama benzer yerlere pekçok defa gitmiş bulunmaktayım. Yazınızı okurken tam aklımdan geçenleri yazdığnızı farkettim. Çok güzel tasvir etmişsiniz ;)

BAharat kokularının yanında bazen kahve kokuları da gelebiliyor böyle kapalı çarşılarda. O da hoşuma gidiyor benim.

Çarşı genelde şehrin tarihi bir bir yerine kurulur. Yakınlarında cami bulunur. Gezerken kesin susanır ve caminin o serin avlusuna girip su içerek geziye devam edilir. Gerçekten yaşanması gereken bir duygu, tavsiye ederim... :))

Adsız dedi ki...

Her şehrin kendine özgü çarşıları vardır, kiminin üzeri kapalı kiminin açık, kimi taş avlusu kimi toprak,avuzlu çarşılar. Çeşmeli çarşılar veya havuzul.
Baharatçılar.ayakkabıcılar, manifaturacılar,konfeksiyoncular,bakırcılar.halı ve kilimciler gibi;Mesela bizim memlekette Mısır çarşısı,Japon ve Rus pazarı vardır.Hepsininde kendine has müşterisi var.Bir zamanlar hangi ülkeden yada hangi şehirden mal gelirse o ülke yada şehrin adyla anılırlarmış.Hiçbir şey almasamda bu çarşı ve pazarları gezmeyi çok severim.

Murat Artan dedi ki...

koray,bir gün mutlaka bekleriz Antakya'ya. burada kahveyi markette bile taze kavurup veriyorlar,dolayısıyla o taze kavrulmuş kahve kokusunu her yerde koklamak mümkün bu şehirde. camilere gidip kaç kez su içmişim bilmiyorum oraları gezerken.avlular da geniş olduğu ve ağaçlık olduğu için aynı zamanda iyi de bir dinlenme yeridir burada.

isimsiz,doğru hiç bir şey almasan bile gezmek çok keyifli,hoş bir atmosferi var ama alışveriş yapmak da ayrı bir keyif bence.

untilwesaygoodbye dedi ki...

Davetin için teşekkür ederim ivriz ;)

Adsız dedi ki...

ben yakında geliyorun antakyaya gerçi biz seninle gezdik o çarşıda ama bu anlatımdan sonra birkez daha gezelim. ah Antakya'm çok özledim.

Gamzeli dedi ki...

Ne kadar kalabalık ayol burası, ama güzel şeyler var belli :)

Aymen dedi ki...

Antakya gitmek istediğim yerlerden birisi. Küçükken gitmiştim ama çok az şey hatırlıyorum. Yeniden keşfetmek lazım.

Murat Artan dedi ki...

koray,rica ederim:)
deniz,çabuk gel şinitzel yemeyi özledim seninle;)
gamze,bu çarşılar kalabalık olur,hele de bayram arefelerinde yürümek baya güçleşir.
aymen,çok uzakta değilsin,bir haftasonu bile gelinip keşfedilebilir,hep bekleriz.