Pazar, Mart 16, 2008

su zeyti

zeytini anlatmaya tarifler yetmez benim hayatımda. o benim için çok özel bir nimettir bu dünyada. kendisi ayrı bir lezzet, yağı ayrı bir dünya, çekirdeği dahi ziyan olmayacak derecede önemli.
nasıl Karadenizliler için hamsi varsa biz Akdenizliler için de zeytinyağı hayatımızın vazgeçilmezi. vazgeçilmez olanın en iyisini elde etmek de bizim işimiz doğal olarak. başka Akdeniz memleketlerini bilmem ama bizim zeytinyağını en halis haliyle elde etmek için kullandığımız bir yol var, işte bu yolla elde ettiğimiz zeytinyağına biz "su zeyti" ya da "su zeytinyağı" diyoruz. niye mi?
önce zeytinleri toplarız, sonra özel bir ezme aleti olan "dibek" e zeytinleri dökeriz. dibek her şeyi taştan olan bir ezme aleti, basit bir alettir ama iyi çalışır, bir nevi değirmen gibidir ama genişliği bir kuyu ağzının genişliği kadardır ve içi çukurluk değildir, üstüne zeytinleri döküp ortasındaki ezmeye yarayacak taş kısmı bir at, eşek vb. hayvanla döndürürüz. sonra ezilen zeytinleri bir küçük havuza dökeriz, içine de kaynar suyu ekleriz. sıcak su ve püre zeytin birlikte karışır ve bulamaç haline gelecek şekilde yoğrulur. sonra hanımlar elleriyle avuç avuç alıp sıkmaya başlarlar bulamacı, neticede havuzda sadece zeytinyağı ve su kalır ve malumdur ki zeytinyağı üste çıkar.üstteki zeytinyağı alınır ve mis gibi leziz bir yağ elde edilir.

iki yolla saf zeytinyağı elde ederiz Hatay'da: biri fabrikada preslenmiş yol biri de bu yol. fabrikasyon zeytinyağlarından çok farklı şekilde özel bir tadı vardır su zeytinin, bütün doğallığıyla soframızdadır, en halis altın sarısı haliyle. içine emek de girmiştir,onun kattığı lezzet de ihmal edilemeyecek derecededir. zaten marketlerdeki rafine yağlara hiç yanaşmayız biz; zeytinyağının hasından, lezzetinden eser yoktur onlarda.
bir gün mutlaka su zeytini tatmanız gerek, ama önce bu büyük nimeti sevmeniz gerek.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Normal zeytin yiyemem ama zeytinyağlı yemeklerden ve salatalardan vazgeçemem.Zeytinin işlenmesini okurken yaşar kemal canlandı gözümde onun kitaplarında anadolu motifleri çok işlenir.Dibek tasvirini çok iyi bilirim.Bir an başında zeytin döver gibi hissettim kendimi.

Gamzeli dedi ki...

zeytin benim içinde vazgeçilmez, ama zeytin yağını hiç sevmem...

Aymen dedi ki...

Zeytin yemiyorum nedenini ise hiç bilmiyorum:) Ama neyseki zeytin yağına bayılırım.

ev perisi;) dedi ki...

Bilmem mi!

O bir tutkudur aslında...
bir kere kanına işledimiydi zor kurtulursun;)

Ağzım sulandı ne güzel anlatmışsın...

muhabbetle...

Cem KÜÇÜK dedi ki...

zeytin ve yağı konusunda ayrımcı değilim bil akis damak tadıma güvenirim. zeytinin kırma olan yeşil zeytine aşığımdır. keza zeytin yağı ise bulabilinecek en mükemmelşeydir her ne kadar fabrikasyon olsada. ama dediğiniz gibi su zeyti yemedim ama babamın bu konudaki tecrübesine güvenirim ve muhteşemliğine inanırım.